Privatlån

Ett privatlån är ett lån avsett för privatpersoner och som inte kräver någon säkerhet. Ett privatlån används oftast för konsumtion av till exempel hemelektronik, inredning, resor och hobbyprylar och inte för investeringar, penningplaceringar och liknande, men i praktiken kan du använda ett privatlån till vad du vill.

Tips för jämförelse av privatlån:
En bra jämförelsemotor för privatlån hittar du på Smslånen.se

Lånebelopp

Det finns privatlån i många storlekar men det är mycket sällan ett vanligt privatlån är större än 350 000 kr eller mindre än 5000 kr. Många långivare har en nedre gräns på 10 000 – 25 000 kr, så om du vill ta ett riktigt litet lån måste du ansöka om ett så kallat smslån istället. Om du behöver ett större lån är det ett lån med säkerhet som gäller.

Avbetalning

Ett privatlån brukar ha en avbetalningstid på 1 – 12 år, men det finns privatlån som inte läggs upp på en kortare tid än 2 år och privatlån som har ett tak på 10 år. När du ska betala tillbaka på ditt privatlån gör du det oftast via autogiro, men det finns även långivare som skickar fakturor.

Ansökan och utbetalning

Du kan alltid ansöka om privatlån direkt på nätet och de flesta långivare ger dig svar direkt. Om din ansökan godkänns får du ett lånelöfte och ett låneavtal skickas genast hem till dig. När du har skrivit under avtalet skickar du tillbaka det och sedan sitter pengarna på ditt bankkonto inom några bankdagar. Det finns även långivare som ger dig möjligheten att skriva ut avtalet direkt från din dator så att du kan få en ännu snabbare utbetalning.

Lånekrav

Ålder. De flesta privatlån kräver att du är minst 18 – 20 år.

Inkomst. Det finns många långivare som gör en individuell bedömning som innebär att de inte har något minimumkrav när det gäller inkomst. Andra långivare brukar kräva att du tjänar 100 000 – 120 000 kr/år, vilket inte är speciellt mycket.

Betalningsanmärkningar. De flesta långivare tillåter inte betalningsanmärkningar, men det finns faktiskt några långivare som kan acceptera betalningsanmärkningar om du har en ordnad ekonomi när du ansöker om privatlånet.