Lån till handpenning

Om du ska låna pengar för att köpa bostad eller ta ett billån med säkerhet täcker inte lånet hela kostnaden. Ett bolån täcker bara 85 % av bostadens pris och om du köper en bil får du låna högst 80 % av vad den kostar, resten får du betala ur egen ficka. Om du har sparat ihop en summa pengar inför köpet är det såklart inga problem, men om du inte har det får du antingen sälja något av värde eller helt enkelt låna till handpenningen.

Bekosta handpenningen med privatlån

Som du säkert känner till bryr sig de flesta banker och kreditbolag inte om vad du använder ditt privatlån till eftersom det inte kräver någon säkerhet, så det är faktiskt helt okej att ta ett privatlån och betala handpenningen med det. Det enda krav som ställs på dig är att du är kreditvärdig nog för att både kunna ta ett bolån och ett privatlån samtidigt. Samma sak gäller såklart om du tar ett billån med säkerhet och vill bekosta resten med ett vanligt privatlån.

Det största belopp du kan låna till handpenning är 350 000 kr eftersom det är taket för de flesta privatlån. Det innebär alltså att du inte kan köpa en bostad som kostar mer än cirka 3 300 000 kr, vilket trots allt är ett rätt så högt belopp. Och när det gäller handpenning för bil så lär det inte vara några problem.

Välja handpenningslån istället?

Det finns även något som kallas för handpenningslån men det är inte alls samma sak som ett vanligt privatlån. Det är ett kortfristigt lån som har en maximal återbetalningstid på sex månader och är ett lån som bara är till för folk som har köpt en ny bostad och inte har sålt sin gamla bostad än. Detta alternativ är, enligt oss på lånen.com, en bättre lösning än ett privatlån om du befinner dig i en sådan situation.