Kreditkort

I vissa fall kan det vara vettigare att skaffa ett kreditkort istället för att ta ett vanligt lån. Om du skaffar ett kreditkort får du en viss kredit som bestäms av hur din ekonomi och dina önskemål ser ut. Denna kredit kan du använda dig av precis när du vill och du behöver inte utnyttja hela krediten om du inte vill. Du måste betala av en viss summa pengar med jämna mellanrum (ofta en gång i månaden) om du har utnyttjat din kredit men får utnyttja den på nytt precis när du vill.

Den stora skillnaden mellan ett vanligt lån och ett kreditkort är alltså att du betalar av på ditt lån ända tills du inte är skyldig något längre, medan du får låna om och om igen om du har ett kreditkort.

Fördelar med kreditkort

  • En kredit som du kan utnyttja fritt. Du behöver inte ansöka om ett nytt lån om du har en tillräckligt stor kredit kvar att ta av, då är det bara att utnyttja krediten istället.
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd som kan ge ett förmånligare eller större skydd än vad din vanliga reseförsäkring kanske ger dig.
  • Bonusar. Många kreditkort ger dig en bonuspoäng varje gång du använder kortet, poäng som du kan köpa vissa varor och tjänster för.
  • Rabatter. Framförallt lite exklusivare kreditkort kan ge dig en massa fina rabatter på till exempel hotell och restauranger. De kan även ge dig tillgång till sådant som de flesta andra inte får, till exempel tillgång till VIP-loungen på flygplatsen.

Nackdel med kreditkort

  • Nackdelen är att det finns risk för att man kanske utnyttjar hela sin kredit till fullo och aldrig blir av med skulden om man lånar på nytt så fort man har amorterat.  Om du bara ska låna till ett enda inköp kan det därför vara bättre att ta ett vanligt lån.