Bolån

Om du ska köpa en bostadsrätt eller en villa måste du förmodligen ta ett bolån om bostaden inte är väldigt billig eller om du inte är mycket rik. När du tar ett bolån lånar du till 85 % av bostadsens värde och resten måste du betala själv med dina sparpengar eller med ett privatlån.

Numera är det mycket vanligt att man tar ett enda bolån när man ska köpa en bostad, men det finns fortfarande bolån som består av ett topplån och ett bottenlån. Topplånet är på 10 % av bostadens värde och betalas av på 10 – 20 år medan bottenlånet utgör 75 % av bostadens värde, har en lägre ränta och läggs normalt upp på 20 – 50 år.

Amortering

Amorteringfritt bolån

Om du tar ett amorteringsfritt bolån betalar du ”bara” för din bolåneränta vilket ger dig lägre utgifter på kort sikt, men på lång sikt är det inte speciellt bra eftersom lånet aldrig sjunker. Ett bolån som aldrig minskar gör ju att dina ränteutgifter inte heller minskar. Därför rekommenderar vi på lånen.com att du i alla fall börjar amortera på ditt lån efter några år.

Annuitetslån

Om du tar ett annuitetslån betalar du exakt lika mycket för ditt lån varje månad. Om du har en rörlig ränta innebär det att du betalar mer för dina ränteutgifter under de första åren och om boräntan går upp (om du har en rörlig ränta). Efter några år amorterar du desto mer och får lägre ränteutgifter och det gäller även om räntan sjunker.

Rak amortering

Om du har goda ekonomiska marginaler rekommenderar vi på lånen.com att du väljer en rak amortering. Om du har en rak amortering amorterar du exakt lika mycket varje månad oavsett ränteläge, vilket gör att ditt lån snabbt sjunker och då sjunker dina ränteutgifter också snabbt. Om du inte har så stora marginaler kan du alltid välja en bunden ränta så att du slipper räntesmällar.

Bunden och rörlig boränta

Historiskt sett tjänar man överlag på att välja en rörlig boränta eftersom den bundna räntan brukar vara högre än den rörliga räntan, men visst kan man tjäna på en bunden boränta om den rörliga räntan plötsligt skjuter i höjden under bindningstiden. Du kan binda räntan i 1 – 10 år. Om du binder din boränta riskerar du inte heller att få tuffa ekonomiska smällar om räntan plötsligt blir skyhög om du använder dig av en rak amortering.