Billån

Om du ska köpa en bil och behöver låna pengar finns det två typer av billån att välja på, billån med säkerhet och blancolån för bil.

Billån med säkerhet

Ett billån med säkerhet är det klassiska billånet. När du tar den här typen av billån har du bilen som säkerhet för lånet, vilket i praktiken innebär att banken kan ta din bil om du inte betalar tillbaka på ditt lån. Fördelen med att ta ett billån med säkerhet är att räntan brukar vara låg och nackdelen är att du bara får låna 80 % av vad bilen kostar. Om du köper en bil för 100 000 kronor måste du alltså casha upp 20 000 själv. Du måste även köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare, bilen får inte vara för gammal och bilen får inte vara för billig.

Blancolån för bil

Det har blivit allt populärare att ta ett blancolån när man ska köpa bil. Om du vill ta ett blancolån kan du låna upp till 350 000. Fördelarna med ett blancolån för bil är många. För det första får du låna lika mycket som bilen kostar. För det andra får du låna även om du köper en bil av en privatperson och inte av en auktoriserad bilhandlare. För de tredje har ett blancolån för bil ingen nedre gräns när det gäller lånebelopp. Du kan köpa en bil som kostar 5000 kronor och ändå få ett blancolån. För det fjärde spelar det ingen roll om bilen är gammal. Nackdelen med blancolån för bil är att räntan ibland är lite högre, men numera finns det blancolån som har en lika låg ränta som ett ”vanligt” billån.