Båtlån

Vilken sorts båtlån du ska ta beror bland annat på hur mycket båten kostar, var du köper den och vilken typ av lån du föredrar. Om du köper en lite billigare båt av en privatperson kan ett blancolån vara det bästa (eller enda) valet, men om båten kostar flera hundratusen kronor kan ett båtlån med säkerhet vara ett vettigt alternativ.

Båtlån med säkerhet

Ett båtlån med säkerhet fungerar i praktiken på samma sätt som ett billån med säkerhet. Du får låna upp till 80 % av båtens värde och resten betalar du själv. Naturligtvis kan du komplettera med ett blancolån om du vill. De flesta långivare ställer vissa krav på båten och den måste köpas av en auktoriserad båthandlare, men det finns båtlån med säkerhet som inte har lika höga krav. Det är bara att surfa in på långivarens hemsida för att se vad som gäller för just deras båtlån.

Blancolån för båt

Om du ska köpa en begagnad båt från en privatperson eller om båten är billig är det svårt att få ett lån med säkerhet, men då kan du ta ett blancolån istället. Om du tar ett blancolån kan du till och med låna till en gammal roddbåt om du vill. Det finns även många båtköpare som föredrar blancolån trots att de köper en dyr båt av en auktoriserad båthandlare eftersom ett blancolån täcker hela båtens värde och för att det är ett smidigt lån.